Tagliatelle z krewetkami i brokułami
w śmietanowym sosie
Przepis na makaron Tagliatelle z sosem śmietanowym
Tradycyjny włoski makaron z owocami morza i brokułami zalane gęstym sosem
ze śmietany to przepis na pyszny obiad. Niestety okazał się tak dobry, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia.
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 500 g obranych krewetek
- szklanka śmietany 36%
- olej rzepakowy
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- kieliszek whisky
Opis przygotowania
Ugotuj brokuły oraz makaron tagliatelle. Pamiętaj aby makaron był al dente.
Na rozgrzaną patelnie wlej olej, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Podsmaż około 2 minut. Dodaj krewetki. Po pięciu minutach polej krewetki whisky. Smaż aż alkohol wyparuje a następnie zalej bulionem warzywnym. Po paru minutach dolej na patelnie śmietanę. Gdy śmietana zawrze dodaj do całości pokrojone drobnie brokuły. Przypraw solą i pieprzem. Następnie przełóż na patelnie ugotowany makaron i dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko i podgrzewając jeszcze przez parę minut.