Chleb na zakwasie
Przepis na chleb na zakwasie
Własny chleb na zakwasie naprawdę cieszy. Oczywiście najpierw trzeba wyhodować zakwas lub po prostu dostać go od kogoś znajomego a później dbać o niego regularnie piecząc chleb.
Składniki:
- zakwas chlebowy
- 1 kg mąki
- 1 szklana pestek słonecznika
- 1 szklana płatków owsianych - górskich
- 1 szklana siemienia lnianego
- 1 szklanka otręb pszennych
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 szklanki letniej wody
- 1 szklanka wody do zakwasu
- trochę masła do wysmarowania foremek
- trochę oleju do posmarowania chleba
Opis przygotowania
Rozcieńczyć zakwas szklanką wody. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką w dużej misce. Odjąć 6 łyżek na zakwas pod następny chleb. Przygotować formy na chleb wysmarowane masłem. Przełożyć do foremki wyrobioną mąkę i odstawić na 12 godzin. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmarować chlebek z wierzchu olejem. Piec przez około 50-60 minut.