Sernik orzechowy

<< Wróć

Sernik orzechowy
Przepis na sernik z orzechami

Przepis na wyjątkowy sernik z orzechami

Dietetyczne to to nie jest, ani trochę. Nie wiem i nie chcę wiedzieć ile ma kalorii. Dodatkowo osobiście nie przepadam za sernikami ale ten jest po prostu znakomity - polecam.

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Spod tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i przycisnąć kołem. Wystający na zewnątrz papier obciąć. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Następnie rozłożyć w tortownicy i piec 7 minut w temperaturze 175 C. Po upłynięciu wymaganego czasu wyjąć ciasto z piekarnika żeby się nie spiekło w gorącym piekarniku.

Składniki na masę orzechową:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki jasnego miodu
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Boki tortownicy wysmarować masłem i obłożyć wyciętymi paskami papieru do pieczenia (również wysmarowanymi masłem). Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać, podgrzać i gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia ciągle mieszając. Przygotowaną masę wylać do tortownicy na podpieczony spód i odstawić do wystygnięcia.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera śmietankowego (można kupić w wiaderku specjalny ser na sernik)
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ubić twarożek dodając po mału cukier, mąkę i pojedynczo jajka. Następnie dodać kremówkę, ekstrakt z wanilii oraz sok z połowy cytryny. Wszystko ponownie zmiksować. Dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać delikatnie łyżką z masą serową. Przygotowaną masę wylać na spód orzechowy. Sernik piec przez godzinę w pierkaniku w temperaturze 175 C. Przed podaniem schłodzić na kilka godzin w lodówce. Udekorować cząstkami obranych orzechów lub posypać wierzch ciasta miazgą z orzechów.

created by:) bbrzeski (:
mapa serwisu Kontakt