Sernik orzechowy
Przepis na wyjątkowy sernik z orzechami
Dietetyczne to to nie jest, ani trochę. Nie wiem i nie chcę wiedzieć ile ma kalorii. Dodatkowo osobiście nie przepadam za sernikami ale ten jest po prostu znakomity - polecam.
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Spod tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i przycisnąć kołem. Wystający na zewnątrz papier obciąć. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Następnie rozłożyć w tortownicy i piec 7 minut w temperaturze 175 C. Po upłynięciu wymaganego czasu wyjąć ciasto z piekarnika żeby się nie spiekło w gorącym piekarniku.
Składniki na masę orzechową:
- 2 jajka
- 2/3 szklanki jasnego miodu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Boki tortownicy wysmarować masłem i obłożyć wyciętymi paskami papieru do pieczenia (również wysmarowanymi masłem). Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać, podgrzać i gotować 8 - 10 minut do zgęstnienia ciągle mieszając. Przygotowaną masę wylać do tortownicy na podpieczony spód i odstawić do wystygnięcia.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera śmietankowego (można kupić w wiaderku specjalny ser na sernik)
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 2/3 szklanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ubić twarożek dodając po mału cukier, mąkę i pojedynczo jajka. Następnie dodać kremówkę, ekstrakt z wanilii oraz sok z połowy cytryny. Wszystko ponownie zmiksować. Dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać delikatnie łyżką z masą serową. Przygotowaną masę wylać na spód orzechowy. Sernik piec przez godzinę w pierkaniku w temperaturze 175 C. Przed podaniem schłodzić na kilka godzin w lodówce. Udekorować cząstkami obranych orzechów lub posypać wierzch ciasta miazgą z orzechów.