Ciastka owsiane

<< Wróć

Ciastka owsiane
Przepis na ciasteczka owsiane

Przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami

<< Wróć

Ciasteczka owsiane zawierają mało cukru, za to dużo zbóż i bakalii. Są bogate
w błonnik pokarmowy, który jest podstawowym elementem każdej prawie diety. Doskonałe jako przekąska do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • kostka masła
  • 1,5 szklanki płatkow górskich
  • 1,5 szklanki otrębów pszennych
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • Bakalie: żurawina, morela, ok. 8 sztuk (pokrojonych), słonecznik, rodzynki - ok. 1/3 paczki, wiorki kokosowe.

Opis przygotowania ciastek owsianych

Mikserem dobrze rozbić masło. Osobno ubić białka oraz żółtka z miodem. Następnie nie przestając mieszać, połączyć wszystko z masłem. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki: mąkę, płatki owsiane, płatki otręb pszennych, cynamon, cukier waniliowy oraz wybrane przez nas bakalie i całość dobrze mieszamy.

Blachę na której będziemy piekli nasze ciastka owsiane wykładamy papierem do pieczenia. Z powstałego ciasta tworzymy niewielkie kulki, które delikatnie rozpłaszczamy na blasze. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni, a kiedy się nagrzeje wkładamy do niego nasze ciasteczka. Piec przez 15-20 minut. I gotowe. Smacznego!

created by:) bbrzeski (:
Mapa serwisu Kontakt