Ciastka owsiane
Przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka owsiane zawierają mało cukru, za to dużo zbóż i bakalii. Są bogate
w błonnik pokarmowy, który jest podstawowym elementem każdej prawie diety. Doskonałe jako przekąska do kawy lub herbaty.
Składniki:
- kostka masła
- 1,5 szklanki płatkow górskich
- 1,5 szklanki otrębów pszennych
- 1/3 szklanki mąki
- 2 małe jajka
- 3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
- Bakalie: żurawina, morela, ok. 8 sztuk (pokrojonych), słonecznik, rodzynki - ok. 1/3 paczki, wiorki kokosowe.
Opis przygotowania ciastek owsianych
Mikserem dobrze rozbić masło. Osobno ubić białka oraz żółtka z miodem.
Następnie nie przestając mieszać, połączyć wszystko z masłem. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki: mąkę, płatki owsiane,
płatki otręb pszennych, cynamon, cukier waniliowy oraz wybrane przez nas bakalie i całość dobrze mieszamy.
Blachę na której będziemy piekli
nasze ciastka owsiane wykładamy papierem do pieczenia. Z powstałego ciasta tworzymy niewielkie kulki, które delikatnie rozpłaszczamy na blasze.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni, a kiedy się nagrzeje wkładamy do niego nasze ciasteczka. Piec przez 15-20 minut. I gotowe. Smacznego!