Leczo

<< Wróć

Leczo z kiełbasą

Przepis na leczo z kiełbasą

<< Wróć

Leczo to węgierskie danie z duszonych pomidorów i papryki, z dodatkiem cebuli
i kiełbasy. Nam bigosiarzom, trafiło w gust i jest najbardziej rozpoznawalną węgierską potrawą. Danie pikantne, często przyrządzane na smalcu z wędzoną słoniną

Liczba gwiazdek: 4,0 na podstawie 35 opinii

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min.
Łączny czas: 1 godz.

Składniki na leczo

  • 5 sztuk papryki (kolorowej)
  • 4 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 25 dag kiełbasy (najlepiej pikantnej np. peperoni)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania lecza

Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski. Kiełbasę pokroić w talarki. Odcedzić pomidory z puszki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę, potem paprykę. Na koniec dodać pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 15 min. Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawić pieprzem solą oraz papryką. Wymieszać i poddusić jeszcze przez 5 min. Gotową potrawę posypać natką pietruszki.

created by:) bbrzeski (:
Mapa serwisu Kontakt