Leczo

Przepis na leczo z kiełbasą
Leczo to węgierskie danie z duszonych pomidorów i papryki, z dodatkiem cebuli
i kiełbasy. Nam bigosiarzom, trafiło w gust i jest najbardziej rozpoznawalną węgierską potrawą. Danie pikantne, często przyrządzane na smalcu z wędzoną słoniną
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45 min.
Łączny czas: 1 godz.
Składniki na leczo
- 5 sztuk papryki (kolorowej)
- 4 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 25 dag kiełbasy (najlepiej pikantnej np. peperoni)
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Opis przygotowania lecza
Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski. Kiełbasę pokroić w talarki. Odcedzić pomidory z puszki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę, potem paprykę. Na koniec dodać pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 15 min. Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawić pieprzem solą oraz papryką. Wymieszać i poddusić jeszcze przez 5 min. Gotową potrawę posypać natką pietruszki.