Przepisy Kulinarne
Kilka przepisów kulinarnych
Leczo
Składniki:
- 5 sztuk papryki (kolorowej)
- 4 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 25 dag kiełbasy (najlepiej pikantnej)
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- papryka słodka
- pieprz
- sól
Opis przygotowania
Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski. Kiełbasę pokroić w talarki. Odcedzić pomidory z puszki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę, potem paprykę. Na koniec dodać pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 15 min. Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawić pieprzem solą oraz papryką. Wymieszać i poddusić jeszcze przez 5 min Gotową potrawę posypać natką pietruszki.