drzewo1

Przepisy Kulinarne

Kilka przepisów kulinarnych

Leczo
Leczo

Leczo

Składniki:

  • 5 sztuk papryki (kolorowej)
  • 4 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 25 dag kiełbasy (najlepiej pikantnej)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski. Kiełbasę pokroić w talarki. Odcedzić pomidory z puszki. W płaskim rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, następnie kiełbasę, potem paprykę. Na koniec dodać pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 15 min. Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawić pieprzem solą oraz papryką. Wymieszać i poddusić jeszcze przez 5 min Gotową potrawę posypać natką pietruszki.